Nëse shihni formë katrore të formuar në sipërfaqen e ujit largohuni dhe paralajmëroni të tjerët menjëherë

Nga të gjitha rreziqet e mundshme në oqean është një gjë që ne nuk flasim aq shumë për të: valët katrore.Ky fenomen natyror quhet “det i kryqëzuar” dhe ndërkohë që është mahnitëse për të parë atë mund të jetë jashtëzakonisht e rrezikshme për këdo që është kapur në të, duke përfshirë anije, surfista dhe veçanërisht notarë, transmeton lajmi.net.
Shtyp hapesiren re.klamuese me poshte dhe ndiqni lajmin e plote

Ky fenomen i bukur i oqeanit ndodh kur valët përplasen nga kënde të ndryshme dhe formojnë sheshe në ujë. Imazhi i mësipërm është nga Île de Ré, një ishull në brigjet perëndimore të Francës, ku “deti kryq” është një dukuri e zakonshme.Kjo ndodh kur valët nga një sistem moti vazhdojnë edhe pse një ndryshim në erë ka krijuar valë të ndryshme.
Shtyp hapesiren re.klamuese me poshte dhe ndiqni lajmin e plote

Valët pastaj drejtohen në një kënd nga njëri-tjetri duke shkaktuar këtë pamje të mahnitshme.Kur ndodh kjo skenë e oqeanit ajo mund të tërheqë shumë spektatorë kurioz.Por ajo që qëndron nën këtë pamje mahnitëse janë rrymat që mund të hedhin ndonjë gjë në shtegun e saj deri në ajër, duke përfshirë diçka aq të madhe sa një anije.

Ekspertët paralajmërojnë të qëndrojnë larg

Është e vështirë të përcaktohet se çfarë ka shkaktuar që anijet të mbyten, por studiuesit besojnë se shumë anije janë mbytur si rezultat i këtyre deteve kryq.

Anijet duhet të godasin valët, por nëse një anije ka valë që vijnë nga të gjitha këndet, është shumë e rrezikshme.

Ju duhet gjithmonë të qëndroni jashtë oqeanit dhe t’i paralajmëroni të tjerët nëse shihni valët e kryqëzuara. Por, kënaquni me ato nga larg, ose duke i parë ato në klipin më poshtë.