Të gjithë kemi nostalgji për atë kohë, këto janë 50 objektet që gjendeshin në çdo shtëpi para viteve ’90 (Fotot)

Me të hyrë në vitin 2019, u ndjemë papritur të përmalluar për filmin, teatrin, muzikën, artistët dhe kuturën e para viteve 90 dhe fëmijërinë tonë, ndaj vendosëm që përmes një serie artikujsh të përditshëm të rikujtojmë të shkuarën, figurat e mëdha të artit shqiptar por dhe traditat e vjetra. Mirë se vini në ‘Javën e nostalgjisë shqiptare’!
Shtyp hapesiren re.klamuese me poshte dhe ndiqni lajmin e plote

Me siguri të gjithë jeni nostalgjikë për objektet e vjetra të shtëpisë, që i keni përdorur për vite me rradhë para se të vinit tek televizori me ekran të sheshtë, kondicioneri, kompjuteri, soba me energji elektrike, etj.
“Xing.al” sjell më poshtë për ju objektet e vjetra të cilat tashmë nuk përdoren më, por që me siguri secili prej jush i ka pasur në shtëpi.
Shtyp hapesiren re.klamuese me poshte dhe ndiqni lajmin e plote

Mobilimi i shtëpisë:
Televizorët dhe radiot e kohës “Lura” apo “Iliria”
Shtyp hapesiren re.klamuese me poshte dhe ndiqni lajmin e plote

Sënduk- kuti druri e mbyllur me dryn që shërbente për të mbajtur sende të ndryshme apo rroba

Bufe

Divane me kokë druri

Karriget e vjetra

Çentro- punim i thurur me grep që vendosej për zbukurim

Kasa prej balte për të ruajtur paratë

Qilim dhe rrugica lecke

Peshku i qelqit që vendosej për zbukurim

Makinat e vjetra qepëse

Artikuj kuzhine:

Sofra- Tavolinë në formën e rrethit me këmbë të ulëta, rreth të cilës njerëzit mbidheshin për të ngrënë
Mashë- Dy krahë të gjatë hekuri e me maja të kthyera, që përdorej për të kapur thëngjij të ndezur

Dybeku- Enë druri që shërbente për të bërë gjalpin
Mulliri i kafesë- Objekt që shërbente për të bluajtur kokrrat e kafesë

Hekuri me prush

Shtambë për të pirë ujë

Shishet e qelqit- Shërbenin për të mbajtur qumësht ose kos
Okllai- shkop që shërbente për të hapur petat e byrekut

Objektet e ngrohjes:

Sobat e drurit të asaj kohe

Mangall- Tas metalik i cili mbushej me prush dhe shërbente për t’u ngrohur

Vajguri: Përdorej për ndriçim dhe ngrohje- Furnela me vajgur,

Llambë ose kandil me vajgur,

Dush me vajgur

Vajguri përdorej edhe për largimin e parazitëve nga koka

Reflektor

Artikuj shkollorë:

Penë me shishe boje për të shkruar

Çantat e shkollës së asaj kohe

Shalli i pionerit- shall i kuq në formë trekëndëshi që lidhej në qafë

Objekte të higjenës personale:
Xham- Sheqer i shkrirë me lëng limoni që përdorej për depilim

Bar Venediku- krem me bimë, i përgatitur vetë, i cili shërbente për depilim, transmeton “Xing.al

Sapun Rrogozhine

Sapllake- enë e vogël që shërben për të mbushur ujë

Shami dore- Quheshin mendile ose çerve

Govatat e llamarinës

Higjena e shtëpisë:

Kacia- Lopatë plehrash metalike me bisht të gjatë

Fshesë maraske dhe fshesë melakuqe- Fshesa të ndërtuara në mënyrë artizanale me bimë të thara
Objekte për qerasje:

Setet e qerasjes; filxhanë, gota, tabaka, pjata reçeli

Çamçakëz me grurë, parafinë ose me qumështin e gjetheve të fikut

Cigaret e asaj kohe; “Gent”, “Durrësi”, “Arbëria”, “Partizani”, “Kongres”, “45 vjetori”, “Dukat”, “Rozafa”, “Kruja”, “Diamant”, etj.

Veshmbathjet:

Galloshe- Këpucë llastiku që visheshin mbi një palë këpucë të tjera në baltë ose kur moti ishte me shi

Nallane- shapka prej druri

Shapkat dhe sandalet plastike

Sende vetjake:

Sahat xhepi- orë pa rrip që mbahej në xhep

Tespi- Rruaza të lidhura me një litar që mbaheshin në dorë

Produkte farmacie:

Aspirinat e vjetra

Prezervativët në atë kohë quheshin “Shkrepëse rinia”, ndonëse nuk kemi foto.

Lodrat e asaj kohe

Kartmonedhat dhe qindarkat e vjetra